Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: En portvinperle

Årgangsportvin – eller Vintage Port på engelsk – er den høyeste kvalitet av såkalt «Ruby Port» og lages kun i de beste årganger. Vinene lagres normalt omlag to år på fat og krever lang flaskelagring, ofte 20-30 år, før vinene er modne. Dette er altså dyre og lagringskrevende viner. Tidlig på 1960-tallet ble det imidlertid lansert en litt rimeligere og mer tilgjengelig stil, kalt LBV, en forkortelse for «Late Bottled Vintage». Også dette er en årgangsvin, men med 4-6 års fatlagring før tapping. I denne kategorien skiller man mellom to typer, den ene er klaret og filtrert, er drikkeklar ved tapping og blir ikke bedre med lagring, mens den andre er ufiltrert og utvikler seg positivt med lagring. Ukens vin er i sistnevnte kategori.

Smith Woodhouse er et av flere merker i porteføljen til Symington Family Estates, som med 26 quintas er den største eiendomsinnehaveren i Dourodalen. Firmaet ble etablert av Andrew James Symington, som kom fra Skottland til Porto i 1882. Firmaet eier i dag merker som Dow’s, Graham’s, Warre’s, Gould Campbell, Smith Woodhouse og Cockburn’s samt Quinta do Vesuvio og står samlet sett for ca 1/3 av all kvalitetsportvin som produseres.

Smith Woodhouse LBV 2010
Symington Family Estates, Douro
#1109301, kr 289,90
Basisutvalget, kategori 6
(Stenberg & Blom)

Basert på 30 % touriga franca, 30 % touriga nacional, 20 % tinta roriz og 20 % tinta barocca. Tappet ufiltrert i 2014, vær oppmerksom på bunnfall. Tiltalende, ren og flott duft av mørke bær, lær, røk, mørk sjokolade og trevirke. Fyldig og intens vin i munnen med tett og god frukt, pen friskhet, fin tanninstruktur og lang, stram utgang. Prøv denne til stilton og sjokoladedesserter.

Det står fortsatt noe 2009 av samme vin igjen i polhyllene og også denne kan anbefales uten reservasjon.