Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Hvit vin fra sort jord

Å etablere og utvikle vingården Terre Nere på Etna er ikke Marco de Grazias første vinbragd. Marco er amerikaneren med sicilianske røtter som skapte furore som agent, eller kall det en slags notorisk manager for vinbanden Barolo Boys, som stod i bresjen for den moderne bølgen i Barolo på 1980-tallet, med sine oppdaterte metoder og generasjonssplittende filosofier. Men det er ikke det vi skal snakke om nå. Vi skal snakke om det som skjedde etterpå.

For etter å ha satt Barolo på verdenskartet var det Etnas tur for Marco de Grazia. Han etablerte Tenuta delle Terre Nere i 2002, med utgangspunkt i gamle vinmarker i det som (nå lovlig, etter en god del juridisk og politisk arbeide) kalles Contrada Calderara Sottana i Randazzo, på nordsiden av vulkanen. Det tok ti år å få på plass et lovverk for å beskytte og fremheve de forskjellige contrade (subsonene) på Etna. Andre pionerer, som Frank Cornelissen og Andrea Franchetti, også de innflyttere på øya, bidro til å løfte Etna og Sicilia frem i lyset, og fra myndighetenes side ble det samtidig nedlagt et intenst arbeide med å frigjøre siciliansk jordbruk fra mafiaens jerngrep.

Terre Nere består i dag av rundt 45 hektar vinmark med til dels svært gammelt plantemateriale i en rekke contrade, noe av det pre-phylloxera, altså på egen rotstokk. De Grazia fremhever i tillegg gjerne vinmarksnavnet på etiketten, og har etterhvert en flott linje med distinkte enkeltseleksjoner i porteføljen.

Jordsmonnet på Etna er ganske selvsagt av vulkansk opprinnelse, med visse variasjoner, og vinmarkene strekker seg fra 400 til mer enn 1000 meter over havet, i en halvsirkel fra nordsiden til sydvest på vulkanen, følgelig med store forskjeller i eksponering og høydebeliggenhet. Svarte lavastrømmer, aske, basalt og vulkansk sand danner et karrig grunnlag med veldig lite fruktbar jord på toppen.

Selve navnet Terre Nere betyr treffende nok svart jord på norsk. Brorparten av vinstokkene er av typen nerello mascalese for de røde druene, og carricante for de hvite, men det dyrkes og vinifiseres også nerello cappuccio, cataratto, minella bianca, inzolia og grecanico.

Ukens vin er Terre Nere Etna Bianco, som er en ueiket carricantebasert etnavin som du gjerne kan prøve til skreien i vinter. En flott introduksjon til Terre Neres hvite viner, og liker du denne er det bare å gjøre seg kjent med de hvite contrada-vinene i høyere prisklasse.

Etna Bianco 2021
Terre Nere, Sicilia
#3394801, kr. 299,90
(Gaia)

70 % carricante, 20 % cataratto, 5 % grecanico og 5 % minnella. Flott og intens duft med preg av gule epler, sitrus, fersken, blomster, mandler og hint av vulkanske mineraler, reduktivitet og brødskorpe. God frukt i munnen med fin kjølighet, delikate 12, 5% alkohol, glatt tekstur og en lang, tørr, salin finish.