Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Kokkens barolo

Dag Tjersland må kunne sies å ha vært den kokken som de siste 25 årene har dedikert seg dypest og mest konsekvent til det italienske kjøkkenet i Norge. I 1997 åpnet han som 25-åring restauranten Baltazar, med vinbar i første etasje, og det som ble kalt italiensk fine dining i etasjen over. Ute rundt fontenen ble en av byens fineste uteserveringer til, delvis under mursteinsbuene på innsiden av Kirkeristen. Noen endringer og variasjoner har det vært gjennom årene, og det har også kommet en rekke andre serveringssteder til i familien, men Baltazar holder fortsatt koken etter 25 år, og det er det ikke mange som kan skilte med.

Gjennom samarbeidet med vinimportøren NonDos, har Tjersland tidligere lansert en moden og god sangiovese fra Castell'in Villa, men nå er altså neste prosjekt å finne i polets lister. Ukens vin er «Min Barolo» signert Dag Tjersland og vinprodusenten Erbaluna. Vinen lanseres i den flotte årgangen 2016 og er en god og ekspressiv enkeltmarksbarolo fra cru Castagni i La Morra.

Erbaluna holder altså til i kommunen La Morra, og dyrker sine 9,5 hektar vinmark økologisk, noe de har gjort siden 80-tallet. Det er i dag Andrea Oberto som er fjerde generasjons driver av eiendommen, som blant annet består av en solid parsell i vinmarken Rocche dell'Annunziata. I kjelleren jobbes det etter en klassisk modell med lange skallkontakttider og modning på større, slavonske eikefat, men også uten filtrering eller klaring og med lave svovelverdier. I den sammenhengen vil jeg nevne at ukens vin fremstår robust og lagringsdyktig, og jeg vil samtidig trekke frem husets spesielt gode og faste Dolcetto fra vinmarken Liste, som er verdt å prøve.

Barolo Cru Castagni «Min Barolo» 2016
Erbaluna, Piemonte
#14752001, kr. 469,90
(NonDos)

Enkeltmarksbarolo fra La Morra med innyndende duft av roser, kirsebær, lær og et hint av tjære. Nokså lys i stilen, med syrlig, rød og gjennomskinnelig frukt i munnen, flott kraft og lengde, og en stram utgang med fine tanniner og begynnende modning. Kan drikkes til litt rik mat allerede nå, men denne vil holde godt. Finnes også i magnum.