Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Lovely Lilly

Selv om det er fristende å sensasjonalisere, vil jeg beskrive kvalitetsutviklingen innen tysk rødvin som taktfast og jevn, snarere enn rivende og eksplosiv. Tyskerne er grundige, og de har også et internt vinmarked å ivareta, ofte med andre preferanser enn våre. Men på rett vei er de såvisst. Vi har prøvd ganske mye tysk pinot noir (spätburgunder) i Vinforum de siste årene, ikke minst på reiser i vinområdene, og stadig er det flere vinerier som velger en vei mot delikate smaker og nennsom eikebruk.

Ekteparet Silke Wolf og Hans-Bert Espe eier omtrent fem hektar vinmark rundt Kenzingen og Malterdingen i Baden. Dette ligger en halvtimes kjøretur nord for Kaiserstuhl, hvor de nyter godt av at klimaet er preget av nærheten til den skogkledde fjellkjeden Schwarzwald, og av et innslag av kalksten og løss i det ellers vulkanskdominerte jordsmonnet i regionen. De startet opp i 2003 etter ønologistudier på universitetet i Geisenheim, og studieopphold rundt omkring i vinverden, og valgte seg navnet Shelter Winery, ettersom lokalene de benyttet i starten var en våpenbunker i Lahr, oppført av det kanadiske flyvåpenet. Siden har de flyttet og bygget seg moderne vinerifasiliteter. Produksjonen deres er på rundt 25000 flasker, i tillegg til negociantprosjektet Lovely Lilly, som innebærer rundt 30000 flasker fra innkjøpte druer.

Druepressen der ute er finansiert av mine Lafite og Mouton, spøkte Hans-Bert Espe da jeg besøkte dem for et par år siden. Noen ofre må man gjøre for sitt lidenskapsprosjekt. Et besøk hos Shelter Winery avslører ekteparets utgangspunkt som vinelskere, og i det lille smakerommet deres er hyllene fulle av tomme flasker fra gjeve adresser i Burgund og Bordeaux. Ukens vin, Lovely Lilly Pinot Noir har tatt både navn og illustrasjon på etiketten fra familiehunden Lilly. Det er en likefrem, frisk og saftig pinot laget med en andel hele klaser, og uten bruk av ny eik. Nyt den ved kjellertemperatur i vårsolen, og hvis du liker denne, kan det absolutt anbefales å lete opp de mer seriøse vinene fra Shelter Winery.

Lovely Lilly Pinot Noir 2019
Lovely Lilly/Shelter Winery, Baden
#10368601, kr. 164,90
(Flaaten)

Lys, enkel og saftig baden pinot med godt druepreg, og innslag av røde bær, blomster og urter på duft. Frisk frukt i munnen, med god syrlighet, fin fruktsødme i midten, god lengde og lett fasthet ut.