Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Burgundslipp i spesialbutikk

Nå er det spesialslipp for Burgund igjen, og i år er det 2021-årgangen som står i fokus. Totalt rommer slippet 29 577 flasker fordelt på 484 varelinjer, så godt som alt fra Burgund. Foruten 2021 lanseres det noen burgundere fra 2022 og bakover til 2013. Det var satt opp 71 viner til pressesmaking hos Vinmonopolet, men flere viner falt fra på grunn av en sjokkerende mengde flaskefeil. Vi har til gjengjeldt inkludert noen viner smakt ved andre anledninger den siste tiden, og på vinforum.no finner du i tillegg egne smakerapporter fra blant annet fra DRC, Rousseau og Taupenot-Merme. Notatene er denne gangen ved Eirik Sand Johnsen.

2021 ga i alt en svært liten avling, med store frostskader på vårparten. Særlig er det chardonnay som fikk lide av frosten i begynnelsen av april, ettersom denne druen er kjappere i gang med vekstsyklusen. Utover i sesongen kom det ganske mye regn, og da soppsykdommen meldugg meldte seg, gjorde det våte underlaget det vanskelig å behandle vinmarkene. Det kom også regn ved innhøsting, og det skaper alltid et mer uoversiktlig bilde, fordi det gir plukketidspunktet ekstra stor betydning for vinkvaliteten. Er det smart å få druene i hus, eller er det smart å vente? Lokale sanitære forhold, logistiske hensyn, og hver enkelt produsent sin anledning eller mot til å enten vente eller å skynde seg vil spille inn.

Vinstilen som resulterte er kjølig, syrlig og med naturlig lave alkoholverdier. Et slikt burgunderbilde er kjærkomment etter de siste tre ganske sødmefulle årgangene, men i mange tilfeller har nok pendelen svingt litt langt over. Det er dessverre noe skrinn vin i 2021, særlig på lavere nivåer. Til gjengjeld er de gode terroirtypiske og transparente.

De hvite burgunderne er distinkt syrlige og nokså slanke. Mange både hvite og røde er veldig tilgjengelige for å drikke ungt, med det forbeholdet at eikebruken kan legge seg litt mye utenpå og dominere vinene ettersom frukten er så delikat (noen ganger skjør) som den er. Som alltid vil det finnes lagringsdyktige viner, særlig på høyt nivå, men i alminnelighet er nok 2021 en årgang for tidligere konsum og mellomlang lagring.

Vinstilen for rødvinene er på sitt beste delikat rødbærpreget, syrlig og energisk, med flott frukt, transparens og løft. Et savnet burgunderideale. På sitt beste har avlingsreduksjonen gitt god fruktkonsentrasjon. Men vinene kan også være litt smale, og løper risikoen for å bli anemiske, kanskje også med grønne innslag.

Til slutt noen ord om poengskala og scoring. Vinforums stjerneskala skal ved ytterpunktene formidle en sterk kjøpsanbefaling eller en sterk fraråding, og i mellom kommer gradene av dette. Stjernene baseres altså på hvor gode vinene er, sett i forhold til prisen. Det er en utfordring å formidle vinenes kvalitet med et sånt format alene når vinprisene øker så raskt som de gjør for tiden. Hvor mange topp kjøp, ja til og med godt kjøp finnes det i listen, med dagens priser? Det blir fort mange viner som ender opp med merkelappen for dyrt eller greit kjøp. Derfor har jeg denne gangen valgt å legge til min score på 100-poengskalaen.

Lykke til på årets burgundslipp!