Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Spesialslipp Tyskland

Årets andre spesialslipp har mest fokus på Tyskland, men det er også endel etternølere fra Burgund som ikke rakk frem til burgunderslippet i februar. Totalt lanseres det 220 varelinjer, tilsammen ca. 27 500 flasker. Rundt 200 viner er fra Tyskland, hvorav 178 er hvite i all hovedsak fra årgang 2021, mens de røde vinene fra Tyskland for det meste er fra årgang 2020. 79 viner har fått omtale, og av disse har 31 viner fått topp score.

Årgang 2021 for de tyske hvitvinene startet krevende. Februar var en unormalt varm måned. Med tanke på de foregående årenes tidlige vår fryktet mange at det ble nok et slikt år. Mars, april og mai skulle derimot bli kalde, til dels svært kalde. April var i mange av Tysklands vinregioner den kaldeste på 40 år. Dette forsinket veksten, som lå opptil 3 uker etter gjennomsnittet. Varme og fuktig luft i juli og utover sommeren satte store krav til vinmarksarbeidet, men august og september ga gode forhold for druemodningen. Det var lite botrytis i årgang 2021, så det er blitt laget lite edelsøte viner, men for første gang i historien ble det laget eiswein i samtlige av Tysklands 13 vinregioner.

For rieslingvinenes vedkommende er årgang 2021 karakterisert ved høye syrenivåer og moderate alkoholnivåer. De fleste holder årgangen som svært god for rieslingvinene, mens enkelte kritikere hevder at vinene er for slanke og syrlige. I mine øyne er det en flott årgang, i nyere tid kun toppet av årgang 2019. For de røde vinenes vedkommende er årgang 2020 generelt svært vellykket – om enn varm – med mange gode viner.

 

De som abonnerer på våre spesialslippnotater kan laste ned disse fra Min side.

Er du ikke abonnent, kan du bli det ved hjelp av noen få tastetrykk her.