Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Madeira til jul (+)

Polets utvalg av madeira er bedre enn på lenge, og det er særlig produsentene Barbeito og Blandy’s som skiller seg ut med en rekke gode kjøp.

Madeira selges som oftest med en aldersangivelse, enten i form av et antall år eller en årgang, og som en generell tommerfingerregel må man opp på minst 10 års alder før det begynner å svinge rent kvalitativt.

3 YO er ikke lenger noen offisiell betegnelse, så viner som er under fem år gamle (blant annet det som før var 3 YO) selges i dag uten aldersbetegnelse. 5 YO er de yngste vinene med aldersangivelse, men vi må altså opp på 10 YO før kvaliteten begynner å bli interessant. Årgangsmadeira skal ligge minst 20 år på fat før de kan selges, men man har i nyere tid introdusert kategorien colheita med kortere krav til fatlagring.

Videre deler man på Madeira ofte opp vinene i fire kategorier: Dry, Medium Dry, Medium Sweet og Sweet, der selv de tørreste utgavene ofte inneholder rundt 40-60 g/l sukker. Sødmen i madeiravinene balanseres imidlertid som oftest av relativt høye syrenivåer.

 

Logg inn for å lese resten av artikkelen.