Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Madeira til jul

Polets utvalg av madeira er bedre enn på lenge, og det er særlig produsentene Barbeito og Blandy’s som skiller seg ut med en rekke gode kjøp.

Madeira selges som oftest med en aldersangivelse, enten i form av et antall år eller en årgang, og som en generell tommerfingerregel må man opp på minst 10 års alder før det begynner å svinge rent kvalitativt.

3 YO er ikke lenger noen offisiell betegnelse, så viner som er under fem år gamle (blant annet det som før var 3 YO) selges i dag uten aldersbetegnelse. 5 YO er de yngste vinene med aldersangivelse, men vi må altså opp på 10 YO før kvaliteten begynner å bli interessant. Årgangsmadeira skal ligge minst 20 år på fat før de kan selges, men man har i nyere tid introdusert kategorien colheita med kortere krav til fatlagring.

Videre deler man på Madeira ofte opp vinene i fire kategorier: Dry, Medium Dry, Medium Sweet og Sweet, der selv de tørreste utgavene ofte inneholder rundt 40-60 g/l sukker. Sødmen i madeiravinene balanseres imidlertid som oftest av relativt høye syrenivåer.

I kategorien Dry er de beste kjøpene Blandy's 10 YO Sercial (50 cl, kr 329,90), Blandy’s Sercial Colheita 2009 (kr 850) og Blandy’s Sercial 1968 (kr 2600). Særlig sistnevnte, fatlagret i 49 år og med 10 g/l syre, er flott.

Blant vinene i kategorien Medium Dry er det særlig verdt å fremheve Tinta Negra Single Harvest 2009 (50 cl, kr 330) og Quatro Pipas Reserva Especial (50 cl, kr 699,90), begge fra Barbeito samt Verdelho Colheita 2009 (kr 850) og Verdelho 1979 (kr 2200), begge signert Blandy’s.

Her bør det bemerkes at tinta negra er den mest plantede druesort på Madeira og at den generelt ikke regnes som like god som de edle sortene sercial, verdelho, bual, terrantez og malmsey. Men Barbeitos utgave er god, og rimelig priset. Videre er Quatro Pipas laget av den sjeldne bastardo-druen. Også denne er god, selv om syrenivået er lavt til madeira å være. Beste kjøp i denne gruppen er utvilsomt Verdelho 1979, som har ligget 36 år på fat før tapping.

Beveger vi oss til kategorien Medium Sweet, er det her vi finner det største og beste utvalget. Gode kjøp er Blandy's 10 YO Bual (50 cl kr 329,90), Barbeito 10 YO Boal Reserva Velha (kr 489,90), Bual Colheita 2008 (kr 899), Terrantez 1980 (kr 2250), Terrantez 1978 (kr 2850) og Bual 1972 (kr 2990), alle disse fra Blandy’s samt 50 YO Familias Medium Sweet (kr 6999,90) fra Barbeito. Sistnevnte er laget på en blanding av sercial, verdelho og malvasia og fremstår med sin store konsentrasjon og hele 11,5 g/l syre som et av de p.t. beste madeirakjøpene på Polet.

Endelig er det fire gode viner å anbefale i kategorien Sweet. Det dreier seg om Blandy’s 20 YO Malmsey (50 cl kr 699,90), 20 YO Malvasia Lot 21333 (kr 1799,90), 40 YO Vinho do Reitor Malvasia (kr 2999,90) og Candida Frasqueira Malvasia 1996 (kr 3499,90), de tre siste alle fra Barbeito.

Fra et matmessig synspunkt er kategorien Dry velegnet til for eksempel hummersuppe, mens vinene i kategoriene Medium Dry og Medium Sweet kan være gode valg til en rekke oster. I kategorien Sweet beveger vi oss over på sjokoladekaker, sirupskaker og iskremdesserter.

 

Artikkelen var på trykk i Vinforum V - 2022.