Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Test: Malbec fra Argentina (+)

Argentina er Sør-Amerikas største vinland, marginalt foran Chile, og er verdens femte største vinprodusent. I mange år var Chile den dominerende søramerikanske aktøren internasjonalt, men Argentina har i nyere tid blitt flinkere til å markedsføre vinene sine, og det er særlig den røde druesorten malbec det satses på.

Det dyrkes malbec i alle vinregionene, men Mendoza er den klart største vinregionen og står for 80 % av den argentinske rødvinsproduksjonen. Kvalitativt er imidlertid også Salta helt i nord, som omfatter de to dalførene Cafayate Valley og Calchaqui Valley, av interesse.

I et historisk perspektiv ble de første vinmarkene i Argentina anlagt øst for Andesfjellene på 1550-tallet, der byen Mendoza senere ble etablert i 1861. I starten ble det mest satset på den rosa sorten criolla chica, og senere også criolla grande, som man fortsatt finner beplantninger med en del steder. Den første beplantningen med malbec fant sted ved etableringen av det som i dag er kjent som Bodegas Colomé i Calchaqui Valley i 1831, og noen av disse opprinnelige malbecstokkene er fortsatt i live.

Patagonia helt i syd omfatter vinregionene Rio Negro og Neuqueen. Her ligger vinmarkene i 200-500 meters høyde, mens vinmarkene i Mendoza lenger nord er anlagt i 450-1400 meters høyde. De høyest liggende vinmarkene i Mendoza befinner seg i underområdene Uco Valley og Tupungato Valley. Beveger vi oss enda lenger nord befinner vinmarkene i Cafayate Valley seg i rundt 2000 meters høyde, mens mange av vinmarkene i Calchaqui Valley befinner seg i 2000-3000 meters høyde. Den høyestliggende vinmarken i Calchaqui Valley ligger i 3111 meters høyde og tilhører Bodegas Colomé, som siden 2001 har vært en del av The Hess Family Estate. En av vinene i denne testen kommer fra nettopp denne vinmarken.

Alle vinområdene i Argentina har det til felles at de ligger i et relativt tørt klima, og derfor er avhengig av kunstvanning med vann fra snøsmeltingen i Andesfjellene. Allerede da de første vinmarkene ble anlagt på 1550-tallet etablerte man vanningskanaler fra Andesfjellene.

I de høyest liggende vinmarkene i Mendoza og Salta får malbecdruene et høyere innhold av fargestoffer og tanniner grunnet en høy UV-stråling samt gode syrenivåer grunnet store differanser mellom dag- og nattetemperaturer. Mange av de beste argentinske malbecvinene karakteriseres derfor som svært mørke og strukturerte, med en derav følgende stor holdbarhet. Den hittil mest legendariske argentinske malbecvinen, Malbec Estrella 1977 fra Bodegas Weiner i Mendoza er for eksempel fremdeles i fin form.

I mange år var USA det viktigste eksportmarked for de argentinske malbecvinene, og vinstilen hos mange produsenter var derfor preg av en relativt hard eikebruk. Mange produsenter har imidlertid i nyere tid redusert eikebruken, med penere balanserte viner som resultat. Vi har denne gang valgt å teste Argentinas malbecviner i Norge, og har valgt å sette en nedre prisgrense på kr 200 per flaske.

Av testens totalt 29 viner, fant panelet å kunne gi topp score til fem viner, med anbefaling av ytterligere åtte viner. Best ut kom Bodega Colomé med vinene Autentico Malbec 2020, Estate Malbec 2020 og Lote Especial Malbec 2020, alle tre fra Calchaquí Valley, fulgt av den ueikede Edad Moderna Malbec 2021 fra Altar Uco i Valle de Uco og Old Vines 1946 Malbec 2018 fra El Esteco, også den fra Calchaquí Valley. Kun én vin ble vurdert som under middels når det gjelder kvalitet i forhold til pris, og grunnen var her en altfor hardhendt bruk av eik.

Vinforums anbefalinger etter pris:

★★★★★ Topp kjøp
★★★★ Godt kjøp
★★★ Greit kjøp
★★ For dyr
 Styr unna

Smakspanelet:

Eirik Sand Johnsen, nettredaktør
Arne Ronold MW, vinredaktør

 

Logg inn for å lese hele artikkelen!