Logg inn / Registrer deg
ProWein 2022

Test: Moden vestside bordeaux (+)

Blant rødvinene i Bordeaux skiller man som hovedregel mellom høyre bredd og venstre bredd – eller østsiden og vestsiden. På østsiden er det merlot som dominerer, mens det i vest er cabernet sauvignon. Når det gjelder rødvinene i vest, så omfattes disse av områdene Médoc helt i nord, Haut-Médoc som strekker seg fra byen Bordeaux og opp til Médoc samt appellasjonene Pessac-Léognan og Graves helt i syd.

Haut-Médoc omfatter også underappellasjonene Margaux, Moulis-en-Médoc, Listrac, Saint-Julien, Pauillac og Saint-Estèphe, der Margaux, Saint-Julien, Pauillac og Saint-Estèphe har det høyeste renommé i kraft av sine mange klassifiserte slott.

De røde vinene ble inndelt i fem klasser i 1855, med Ch. Lafite, Ch. Margaux, Ch. Latour og Ch. Haut-Brion på topp, og listen har stått uforandret siden, med ett enkelt unntak: Via et dekret fra det franske landbruksdepartement ble Ch. Mouton-Rothschild i 1973 opphøyd fra sin plass øverst i 2. cru til 1. cru.

Klassifikasjonen har helt siden 1855 vært emne for atskillige diskusjoner. Kritikerne hevder at det er urimelig at et renommé basert på priser for mer enn 150 år siden kan være relevant i dag, mens forsvarerne argumenterer med at klassifikasjonen i virkeligheten reflekterer eiendommens terroir.

Et nærmere studie av jordsmonnsforholdene viser at terroirargumentasjonen i det minste har noe for seg. Jordsmonnet på vestsiden består av ulike typer avleiringer, der de eldste kalles for günz og består av grovt grus, og det er de områdene på vestsiden som har mest günz og ikke forstyrres av andre jordtyper som har det beste utgangspunkt for å frembringe kvaltetsviner, i kraft av god drenering og karrig jord. Særlig er dreneringsevnen viktig, og mange eiendommer med mindre andeler av günz har i nyere tid etablert egne dreneringssystemer i den hensikt å øke vinkvaliteten.

Utover vinene med betegnelsen Grand Cru Classé fra 1855 har Médoc og Haut-Médoc en egen klassifikasjon med betegnelsen Cru Bourgeois. Denne så dagens lys i 1932 og ble revidert i 1978, men hadde ingen egentlig kvalitativ betydning, da betegnelsen i realiteten kun betydde at eiendommen var medlem i Syndicat des Crus Bourgeois. Men en ny og kraftig revidert utgave som trådte i kraft fra og med årgang 2008 har endret systemet, og det er innført kvalitative kriterier, inkludert en prøvesmaking av profesjonelle og uavhengige smakere, slik at man i dag kan ha en viss forventning om god kvalitet om man kjøper en flaske med betegnelsen Cru Bourgeois.

Vi har denne gangen valgt å se på eldre utgaver av rødvin fra vestsiden i Bordeaux, fra årgang 2010 og eldre, og vi har også valgt å sette en makspris per flaske på kr 1000 for å fokusere på gode kjøp.

Av totalt 34 viner i testen fikk ni viner topp score, mens ytterligere 11 viner er anbefalt. Ingen viner ble vurdert som under middels i forhold til pris. Det er altså svært mange gode kjøp blant modne vestsideviner fra Bordeaux. 

 

 Logg inn for å lese hele artikkelen!