Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Panda Panda

Panda Panda, som ligger på torget i sentrum av Kristiansand, er en pussig blanding av kafé og vinbar. Maten er svært enkel og omfatter salater, sandwicher, wraps og dagens suppe, men vinlisten er imponerende både når det gjelder antall listede viner og antall viner på glass. Og vinprisene er uslåelige.

Et samarbeid mellom bladet Kapital, Vinkelnerforeningen og Star Wine List har de senere år kåret landets beste vinlister i ulike kategorier. Lille Panda Panda i Kristiansand ble i 2021 nominert i kategorien «Beste vin på glass» og både i 2021 og 2022 ble stedet også nominert i kategorien «Beste ‘lille’ vinkart».

Panda Panda er en litt merkelig blanding av en kafé og vinbar. Stedet er en kafé på dagtid, der man serverer et beskjedent antall svært enkle matretter såsom salater, sandwicher, wraps og dagens suppe i tillegg til et godt utvalg av smoothies og kaffe. Men kl. 18 stopper matserveringen, og stedet svitsjer identitet til en vinbar med et formidabelt utvalg av vin, både når det gjelder antall listede flasker og antall viner servert på glass. Vinene er imidlertid også tilgjengelige på dagtid, så da jeg nylig besøkte Kristiansand en weekend sammen med en venn, valgte vi å spise lunsj på Panda Panda både lørdag og søndag. Vi registrerte dog at klientellet utenom oss var i en relativt ung aldersgruppe og at vi var de eneste som nøt vin til lunsjen vår.

Maten er som sagt av det enkle slaget, men salatene er gode og porsjonene store. Jeg har forståelse for at det av plasshensyn er et begrenset tilbud av mat, men jeg synes nok med fordel at tilbudet kunne økes noe. Her kan man for eksempel  se på tilbudet av mat på vinbaren Territoriet i Oslo som heller ikke har særlig mye plass til tilberedningen av mat. Og så synes jeg at man med fordel kunne tilby matservering utover kvelden, også når stedet profilerer seg som en vinbar.

Vinutvalget på Panda Panda er som nevnt stort, og det er en god miks av klassiske viner og naturviner. Og prisingen av vinene må sies å være eksemplarisk idet man bruker et fast påslag på kr 375 på Polets priser på alle flasker. På stedets nettsider står følgende å lese:

«Må bra vin på restaurant være så Dyrt? Det er ikke uvanlig at en vin prises til 4-5 ganger kjøpesummen på Vinmonopolet, og mange restauranter unngår viner som finnes på Vinmonopolet slik at gjestene ikke kan vite hva vinene koster. Vi synes ikke det! Derfor har vi en annen prising som gjør at våre enkleste viner ligger nesten på samme prisnivå som hos våre konkurrenter. Men går du et hakk opp i kvalitet og du velger en litt dyrere, bedre vin, blir vi fort mye billigere.

Vår prismodell betyr at gjester som liker å drikke viner av litt høyere kvalitet får mer valuta for pengene.

Vi er også helt gjennomsiktige med våre priser og har valgt å vise hva vinene koster på Vinmonopolet (V). Prisene i parentes i vinkartet vårt viser prisen på Vinmonopolet. Spør gjerne våre ansatte om du trenger mer info om prisene våre.»

 

Vinlisten omfatter totalt 548 varelinjer. Av disse er 48 musserende viner (hvorav 30 er fra Champagne), 19 er av typen Petnat, 26 er såkalt orangeviner, 10 er roséviner og 3 er portviner. Videre er det 160 hvitviner, hvorav 84 er franske (her er 65 fra Burgund), 32 tyske og 13 fra USA. Jeg stusser imidlertid over at det ikke er en eneste representant fra Niederösterreich blant de fire østerrikske hvitvinene. På rødvinsfronten teller utvalget 282 viner, hvorav 118 er franske (47 fra Burgund, 33 fra Bordeaux og 28 fra Rhône), 71 fra Italia (mest fra Piemonte og Toscana) og 31 fra USA. Nesten halvparten av vinene er altså franske, og sett ut fra salget av vin på Polet, må det sies at både Italia og Tyskland synes å være underrepresentert. Hele 258 viner er tilgjengelige på glass, og det er intet mindre enn imponerende.

La meg gi noen konkrete eksempler når det gjelder prisene. Blant de hvite burgunderne finner man blant annet Meursault Les Perrières 2019 (kr 1835), Puligny-Montrachet Le Cailleret 2019 (kr 1871) og Corton-Charlemagne 2019 (kr 2015), alle fra Domaine de Montille. Polprisene for disse tre vinene er/var henholdsvis kr 1460, 1496 og kr 1640. Chevalier-Montrachet Les Demoiselles 2018 fra Louis Jadot kostet i sin tid kr 3995 på Polet, og kan i dag kjøpes på Panda Panda for kr 4370 for en flaske.

Blant de røde bordeauxvinene får man Ch. Calon-Ségur 1988 fra Saint-Estèphe på magnum til kr 4848, mens polprisen i sin tid lå på kr 4098. Her er påslaget dobbelt så stort – kr 750 – siden det er snakk om en magnumflaske. Denne vinen er også tilgjengelig på glass til kr 606. Vi prøvde den, og det er et godt eksempel på en moden vestsidevin av særdeles høy kvalitet.

Fra Toscana er Talentis Brunello di Montalcino Riserva Pian di Conte 2015 tilgjengelig på Panda Panda for kr 1055, mens polprisen ligger på kr 680. Brunello di Montalcino Riserva 2012 fra Biondi-Santi kostet i sin tid kr 4395 på Polet, og kan i dag erverves for kr 4770 på Panda Panda. Denne fås også på glass til kr 1193. Og slik kunne jeg fortsatt. Vinlisten er tilgjengelig på nettsidene www.pandapanda.no.

Er man i Kristiansand kan Panda Panda anbefales på det varmeste. Maten er som sagt ikke all verden, men vinlisten er flott, antall viner tilgjengelig på glass er imponerende og prisene er – i en norsk kontekst – uslåelige.

Panda Panda
Rådhusgata 14, Kristiansand
www.pandapanda.no

Foto: Panda Panda