Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Energi fra Etna

Området for DOC Etna former en stor halvsirkel omkring vulkanen Etna fra rett vest for Randazzo i nord nedover langs hele østsiden til Biancavilla mot sydvest. Størstedelen av produksjonen finner sted på nordsiden i området mellom Randazzo og Linguaglossa, hvor det dyrkes vin på marker i opp til 1100 meter over havet.

Fra 1500-tallet og frem til andre verdenskrig ble vinene fra Etna eksportert i stor stil, og i glansperioden i siste halvdel av 1800-tallet ble havnebyen Riposto anlagt nord for Catania for bedre å kunne få vinen utskipet.

Siden da falt produksjonen dramatisk, og de mange hektar med vinmarker forsvant eller forfalt for først for relativt nylig å komme til verdighet igjen. Det skyldes i høy grad noen få pionerer som Frank Cornelissen, Marco de Grazia og Andrea Franchetti, som rett etter årtusenskiftet slo seg ned på nordsiden av Etna og gikk i gang med å finne de beste vinmarkene.

De beste vinene kommer især fra marker med gamle (opp til 100 år, enkelte enda eldre) alberelli (buskformede planter) på terrasseoppbygde marker. Jorden er svært fattig på humus, men rik på mineraler fra aske og lava fra Etnas mange utbrudd, hvor de svarte lavastrømmene kan sees overalt i landskapet.

Det lages mest rødvin på Etna, men de hvite vinene er avgjort også av interesse. Hovedsorten for de hvite vinene er carricante, som eventuelt kan suppleres med andre grønne sorter som cataratto, minnella og grecanico m.fl. Til DOC Etna Bianco kreves det minimum 60 % carricante, mens det for DOC Etna Superiore skal benyttes minimum 80 % carricante. Til sistnevnte kategori skal druene også i sin helhet komme fra kommunen Milo.

Selv om de tre før nevnte produsentene skal ha sin del av æren for Etnas oppblomstring, var det først og fremst produsenten Benanti som så potensialet i områdets hvitvinsproduksjon, og som med vinen Pietramarina (100 % carricante) på 1990-tallet viste at det var mulig å lage en hvitvin på Etna som kunne måle seg mot Italias beste, og som i tillegg viste stor holdbarhet.

På tross av Etnas sydlige beliggenhet, gir høyden over havet i kombinasjon med stor forskjell mellom dag- og nattetemperaturer hvitviner med høy naturlig syre og relativt kjølige fruktaromaer samt en underliggende mineralitet fra det vulkanske jordsmonnet.

Etnas suksess understrekes av at mens det for 20 år siden kanskje var en håndfull produsenter av DOC Etna, er det i dag over 100. Silvia Maestrelli på Tenuta di Fessina er opprinnelig av florentisk avstamning, men endte opp på Etna i 2006. Hun holder til på nordøstsiden av vulkanen, og dannet vingården av plotter hun kjøpte av en lang rekke småeiere.

Ukens vin er hennes Erse Etna Bianco 2020. Den kommer fra to plotter på til sammen to hektar, beliggende på 900-950 meter over havet, beplantet i 1930 og 1950.

Erse Etna Bianco 2020
Tenuta di Fessina, Sicilia
#1576201, kr. 269,90
(LaMarc)

90 % carricante og 10 % catarratto. Frisk, ren, ueiket og mineralsk etnavin med preg av epler, sitrus, urter og blomster. Syrlig, frisk og elegant vin i munnen, med fin fylde, god konsentrasjon og lengde og knusktørr, salin og limepreget utgang med et hint av anis i finish. Særegen og flott vin. Prøv til skalldyr og grillet fisk.