Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Leskende Lezèr

De flotte Dolomitt-vinene fra Foradori har vært trukket frem i denne spalten flere ganger, men denne gangen er det halvrødvinen, halvrosévinen Lezèr som skal få oppmerksomheten. Den er i likhet med de mer - kall det - seriøse vinene fra Foradori laget på druen teroldego.

Den tidligste benevnelsen av teroldego er funnet i et dokument datert 18. januar 1480 i Cognola, like ved Trento. Denne gamle, lokale druesorten vokser i all hovedsak på høysletten Rotaliano i Trentino, hvor Elisabetta Foradori og hennes sønner dyrker sine 26 hektar vinmark.

Ifølge DNA-analyser stammer teroldego blant annet fra pinot noir, og er også i familie med den franske dureza (en av foreldrene til syrah) og i tillegg blant opphavene til de lokale norditalienske sortene lagrein og marzemino. På sitt beste lager teroldego urtepregede, mørke, strukturerte og saftige viner med flott bærfrukt, men mye av områdets viner er spinkle og karakterløse, laget med etterkrigstidens høyproduktive kloner, og med veldig høyt utbytte. Områdets fremste appelasjon, DOC Teroldego Rotaliano, tillater et maksimalt utbytte på hele 119 hl/ha.

Da Elisabetta Foradori tok over familieeiendommen etter farens død i 1984 var hun 19 år. Hun ville løfte områdets ry, og startet med å bytte plantematerialet sitt til kvalitativt bedre kloner, og endret oppbindingsmetodene fra pergola til vertikale systemer. Eiendommen ble sertifisert biodynamisk i 2009, og med årene har også små eikefat blitt forkastet til fordel for amfora og store botti. Det er særlig verdt å se nærmere på Foradoris enkelvinmarksviner av teroldego, men også vinen Teroldego 2020 gir masse vin for pengene, og er en god indikasjon på kvaliteten og stilen fra denne adressen.

Elisabetta Foradori trives best med å lage ost i fjellene i disse dager, og det er nå sønnene hennes som i hovedsak driver vinvirksomheten. Lesten til ukens vin Lezèr ble til i 2017, da store deler av avlingen ble ødelagt av hagl og regn i august. Man gjorde sine forsøk med det resterende druematerialet, og landet på en etter forholdene vellykket versjon av en rødvin med rundt ett døgns skallkontakttid, og alt materialet, inkludert toppvinene, ble til Lezèr. Vinen var så god at de valgte å videreføre konseptet, til glede for oss i de få varme sommermånedene her i ultima thule. Jeg anbefaler å servere den kjølig og å gi den en litt røff behandling i en bred karaffel litt før servering.

Lezèr 2021
Foradori, Trentino
#10111501, kr. 249,90
(NonDos)

Frisk og fersk vin i krysningspunktet mellom rødvin og rosévin, med duft av knuste bær, blomster og urter, og et streif av lakris. Kjølig, saftig og energisk i munnen med flott frukt, god syre og en lett fasthet i utgangen. Det er bare å kose seg.