Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Ukens vin: Musar har aldri smakt bedre

Libanon har 6000 år med vinhistorie og hadde en betydelig produksjon helt tilbake på fønikernes tid, men også senere i romertiden, noe det vanvittige Bacchus-templet i Baalbek, mot grensen til Syria vitner om. Ukens vin er Château Musar 2017 fra Bekaadalen i Libanon.

Familien Hochar kjøpte eiendommen Château Musar i 1870, men det var den unge Gaston Hochar som etter sine reiser i Frankrike etablerte vinhuset i 1930. Utgangspunktet for druedyrkingen lå rundt vineriet i Ghazir, like nord for Beirut, men det var Bekaadalen, lenger inn i landet, som skulle bli Musars vinområde. Under andre verdenskrig ble den da utstasjonerte Major Ronald Barton fra Bordeaux-slekten the Bartons god venn med Hochar, og Bordeaux-båndene ytterligere styrket. Det var Gastons sønn Serge Hochar som gjorde de største fremskrittene og satte vingården på kartet, men etter at han døde i 2015 er det hans bror og sønner som driver virksomheten videre. Hochar-familien dyrker i dag rundt 220 hektar vinmark og alle vinene under navnet Château Musar kommer fra økologisk dyrkede druer.

Ukens vin kommer fra høytliggende vinmarker (rundt 1000 moh) og består av like deler cabernet sauvignon, cinsault og carignan fra i snitt 40 år gamle stokker, med lave, håndplukkede avlinger på 15-35 hektoliter per hektar. Jorden er grusholdig, med kalksten under. I kjelleren spontanfermenteres mosten i betongtanker, før to års modning, hvert drueelement for seg, på franske barriques, med en mindre andel nye fat. Etter blanding hviler vinen videre i betongtanker og deretter fire år i flaske. Her i Norge er vinen basislistet og den siste utgaven er nok den flotteste "ferske" Musar jeg har smakt. Den smaker glimrende nå til påskelammet for eksempel, men er absolutt lagringsdyktig, slik Château Musar gang på gang beviser når en gammel flaske dukker opp. 

Ch. Musar 2017
#1005301, kr. 539,90
Gaston Hochar, Bekaa, Libanon
(Autentico)

Elegant, ren og lett utviklet duft av mørke bær, plommer, blomstertoner, lær, mørk sjokolade, fat og aniskrydder, med et animalsk streif. Konsentrert, gjennomskinnelig og sursøt frukt i munnen med et usedvanlig flott syrlig løft for denne vinen. Lang, fast utgang med flotte tanniner og en mineralsk fornemmelse i ettersmaken. Holdbar, men ingen skam å drikke ung.