Ukens vin: Strålende semillon

Forrige uke fikk vi mye fin tilbakemelding fra leserne på den australske chardonnayen Giant Steps, som også solgte raskt ut. Det ga inspirasjon til å fortsette down under med produsenten Mount Horrocks.
Eier og vinmaker Stephanie Toole kjøpte Mount Horrocks i 1993 og har bygget opp et lite, men anerkjent vinhus med økologiske og biodynamiske prinsipper gjennom de siste tiårene. Hun er særlig kjent for sin riesling, men ukens vin er hennes Mount Horrocks Clare Valley Semillon 2022.
Vinen kommer fra en vinmark i Watervale, beliggende 480 meter over havet. Parsellene som er plantet med semillon ligger like i nærheten av parsellene med riesling, men de er mye mer steinete og karrige, og gir plantene mer krevende grunnforhold. Vinen er fermentert i franske eikefat, med en ikke ubetydelig andel av ny eik, men en eik som på ingen måte dominerer vinen. Vinen ligger på gjæringsbunnfallet, med forsiktig omrøring, i et års tid.
Prøv den til hvitt kjøtt og skalldyr, eller som jeg gjorde, til hvit fisk med smørsaus og et grønt innslag som erter eller asparges.
Semillon 2022
Mount Horrocks, Clare Valley, Australia
#16301601, kr. 359,00
(Moestue Grape Selections)
Dufter komplekst og først og fremst av jod og fjæresten, lanolin, fat og gjær, med toner av hvite frukter, hard pære, undermoden melon, grapefrukt, nyskåret fennikel og lett grønne gresstoner. Pent fyldig, glatt og med med distinkt salinitet i munnen, god syre, flott lengde og en frisk, tørr og nesten litt østersaktig salt umamikarakter på slutten iblandet en del fattoner. Med luft kommer rikere frukttoner frem, og gjør vinen mer generøs i stilen. Fabelaktig kvalitet til denne prisen.