Logg inn / Registrer deg
Gaia - Battle of Bottles

Champagnespalten: La Grande Année 2014

Jeg smakte nylig årgang 2014 av Bollinger Grande Année, som skal lanseres innen kort tid i Norge. Dette er kanskje den beste unge utgaven av denne vinen jeg har smakt, og i en form som utfordrer oppfatningen av husstilen.

2014 champagne er en årgang som til tross for vanskelige forhold etterhvert tegner til å ha laget mye riktig bra vin, og kommer som nummer tre i rekken av gode, om enn ganske forskjellige årganger. Vekstsesongen startet tidlig etter en regntung høst og vinter, med gode forhold for knoppskyting og blomstring. Det ble en varm, tørr og solrik vår og juni måned, fulgt av en regnfull og kjølig sommer. Mange kilder nevner også utfordringer med suzukii-fluen, som legger egg under drueskallet og skaper utvikling av eddiksyrer. 

Voldsomme mengder nedbør falt altså i juli og august, før siste del av august slo til med godt vær som varte ut i september. Dette ga veldig gode betingelser for siste del av modningsfasen, men komprimerte innhøstingen til en hektisk periode på et par uker for alle druer i september. Kvantiteten ble totalt sett god i regionen, og det virker som at chardonnay, og kalkrike marker med god drenering har kommet generelt best ut, men også pinot noir fra Montagne de Reims.Jeg skal vente litt med å kaste generelle karakteristikker over vinstilen til årgangen, jeg vil gjerne smake litt flere viner først. Men Bollinger Grand Année 2014 er en vin som styrker inntrykket av et champagneår med mye flotte viner i vente.

Champagne Bollinger La Grande Année 2014 (#680001, kr. 1449,90) består av 61 % pinot noir og 39 % chardonnay, en høyere andel chardonnay enn de normale 30 %. Bare én gang tidligere har chardonnayandelen vært så høy, og det var i 2002. Brorparten av pinotmaterialet kommer dette året fra det kjøligere Verzenay fremfor Aÿ. Vinen er som vanlig fermentert i gamle fat, og den har ligget drøyt seks år på bunnfall med degorgering i april 2021, og en dosage på 8 g/l.

Rik og autolysepreget, med mye modne epler, røde epler, streif av fat, hint av mineraler, lys brioche og blomster. En ganske skarpskåren stil på denne, lysere og mer mineral enn normalt for dette huset. Flott kraft i munnen, med rik og nobel mousse, frisk syre, god frukt og en salin, lang og stram finish med hint av tørrstoffer. Vinen er aromatisk åpen, men ganske stram i munnen og bør få minst 5 år på langs.

La Grande Année Rosé 2014 (#4398201, kr. 2059,90) er basert på den hvite La Grande Année, men er tilsatt 5 % rødvin fra Bollingers fire hektar store vinmark La Côte aux Enfants i Aÿ, hvor de også lager en veldig flott og lagringsdyktig stille rødvin. Min flaske var degorgert i august 2021, med 8 gram dosage.

Lakserød i fargen, aromatisk og kjeksete, med preg av røde epler og bær, blomster og hint av ristet nøtt, anis og fat. Ganske dominert av ristede toner og krydder på duft, men fruktigheten kommer godt frem i munnen, med frisk syre, god konsentrasjon, voluminøs og myk mousse og fast, lang, tørr og stram finish med streif av fatkrydder. Til denne prisen vil jeg si at vinen er forbeholdt blodfans og spesielle entusiaster for roséchampagne, og den vil trenge 5-10 år i kjelleren.